Северна Македония и Република Сръбска, част от Босна и Херцеговина, призоваха за помощ за справяне с горските пожари, причинени от летните жеги, предава Reuters.

"В понеделник Северна Македония и Република Сръбска поискаха от Сърбия да предостави противопожарни хеликоптери за борба с горските пожари, предизвикани от горещата вълна, която засегна голяма част от Източна и Южна Европа“, се казва в съобщението.

Министърът на външните работи на западната ни съседка Ивица Дачич потвърди, че Белград е получил по телефона молба за помощ от Северна Македония. В неделя правителството в Скопие обяви извънредно положение в страната за един месец заради големите пожари.

Пожарникарите в Северна Македония в момента се борят със 17 огнища в сухи и планински райони в централните и южните части на страната, поясни министър-председателят на страната Християн Мицкоски.

Република Сръбска също поиска от Белград да предостави хеликоптер за гасене на пожари, за да овладее огнената стихия в областта Хачко в южната част на страната, близо до Черна гора.

"Мисля, че имаме достатъчно възможности да помогнем на двете страни“,обяви Дачич.

В момента сръбската армия и полиция разполагат с около дузина хеликоптери, които може да се използват за гасене на пожари, включително два специализирани Ка-32.

През последните дни в повечето страни на Балканите бяха отчетени температури над 39 градуса по Целзий.