Северна Македония и Албания изпълниха условията за започване на преговорите, двете страни работят усилено за провеждането на необходимите реформи и затова заслужават възможно най-скоро да бъдат проведени междуправителствени конференции с ЕС, съобщи днес за МИА посолството на САЩ в Скопие.

Изявлението бе направено в отговор на въпрос на МИА как Съединените щати реагират на действията на българското правителство във връзка с откриването на културен център в Битоля с името на Ванчо Михайлов, противоречива фигура в страната, преди всичко защото си е сътрудничил с нацистка Германия през Втората световна война, отбелязва агенцията.

САЩ призоваха за бързо разрешаване на двустранния спор между двете страни.

Продължаваме с призива България и Северна Македония за разрешаване на този двустранен спор, се казва в отговора от посолството.

На въпроса какво прави официален Вашингтон, за да убеди София да премахне блокадата си за прием на Северна Македония в ЕС, от посолството казаха, че Северна Македония и Албания отговарят на условията за начало на преговори. От Държавния департамент също посочи вчера, че САЩ оказват силна подкрепа за влизането на Северна Македония в ЕС.

Превод и редакция: БТА