"НАТО ще бъде изправена пред "трагични последици", ако военно-политическият блок (НАТО) продължи да "посяга на достойнството, суверенитета, сигурността и интересите на КНДР". Северна Корея ще продължи да полага усилия, за да се защити от заплахите от страна на Съединените щати, предава севернокорейската държавна информационна агенция KCNA.

В неделя (6 октомври) говорител на Министерството на външните работи на Корейската народнодемократична република направи следното изявление:

"НАТО - чудовище, създадено от американската двойна политика и двойни стандарти, трябва да бъде изхвърлено на бунището на историята възможно най-скоро":

"В неотдавнашното си изявление НАТО отправи поредица от крайно необосновани забележки, че осъжда всички страни, които подклаждат и разширяват войната в Украйна, като същевременно неоснователно клевети независимите отношения на сътрудничество между суверенни държави, включително КНДР".

"Публикуването на изявлението, което съвпада с посещението на новия генерален секретар на НАТО в Украйна, ясно показва, че НАТО ще се появи на първа линия на фронта на конфронтация срещу КНДР, като не се задоволява с това да се възползва изключително много от враждебната политика на своя ръководител спрямо КНДР", се посочва в съобщението.

"Министерството на външните работи на КНДР изразява силно съжаление от факта, че НАТО, която е не повече от инструмент на САЩ за водене на война, оклевети засиленото правно сътрудничество между независими суверенни държави, като същевременно изопачи същността на украинския конфликт, и решително го осъжда и отхвърля", се подчертава в изявлението.

"Далеч от това да се разкае сериозно за грешката си при създаването на украинския конфликт, НАТО, същият, който изложи средата за сигурност в европейския регион на тежката криза, наречена избухване на ядрена война, ще прехвърли вината за нея върху други и ще оправдае политиката си на агресия. Това е точно същото като безсрамната постъпка на САЩ, затънали в крайно двойни стандарти и нелогичен начин на мислене".

"Не кой да е, а САЩ бъркат доброто и злото, докато настояват, че натрупването на оръжия и военните учения, включващи дори континенталните им сили, насочени към определена държава на Корейския полуостров, са за "защита на свободата“, а упражняването на правото на самозащита и основните отбранителни дейности, предприети от КНДР, за да се справи с тях, са за "заплаха за мира".

"НАТО изразходва астрономически военни разходи за предлагане на смъртоносно оборудване на Украйна и открито я подстрекава към нападения на руска територия. То обаче възприема престъпна логика, че военните им действия са усилия за "предотвратяване" на войната, а установяването на нормални отношения между суверенни държави е акт на насърчаване и разширяване на войната".