Северна Корея обяви, че нейният президент Ким Чен Ун е наблюдавал изпитанията на два вида ракети - едната, способна да носи "свръх голяма конвенционална бойна глава", и другата, вероятно предназначена за ядрена бойна глава, предава Associated Press.

Западната медия допуска, че става въпрос за тестовете, докладвани от южнокорейската армия ден по-рано, и това е вторият път в рамките на седмица, в който Северна Корея тества ракети.

"Тестовете за подобряване на оръжейните способности са необходими поради сериозната заплаха, представлявана от външни сили за сигурността на страната“, е поментирал Ким Чен Ун, посочват от севернокорейската информационна агенция KCNA.

Ким Чен Ун е подчертал "необходимостта страната да продължи укрепването на ядрените сили и че КНДР трябва да притежава най-силните военно-технически способности", съобщи KCNA.

По-ранните тестове са включвали нова тактическа балистична ракета Hwasongpho-11-Da-4.5, съобщи KCNA, заявявайки, че тя е част от серия балистични ракети с малък обсег, които страната разработва, някои от които се смята, че са били изнесени в Русия.

Представители на Киев и независими експерти заявяват, че има индикации, че някои от ракетите, използвани от Русия във войната срещу Украйна, са севернокорейско производство.

Ракетата е монтирана с 4,5-тонна супер голяма конвенционална бойна глава, а тестовете са включвали и стратегическа крилата ракета, която е модернизирана за бойна употреба.

Северна Корея разкритикува военните учения на южнокорейската и американската армия, включително мащабно учение, проведено това лято. Съюзниците заявяват, че ученията имат отбранителен характер и имат за цел да поддържат готовност срещу всяка "севернокорейска агресия".