Северна Корея ще разположи 250 нови пускови установки за тактически балистични ракети по демаркационната линия с Южна Корея, съобщава Yonhap, като се позовава на държавна информационна агенция KCNA.

Церемонията по предаването на новите ракетни системи на военните се състоя предната вечер в Пхенян с участието на лидера на Северна Корея Ким Чен-ун.

Ким подчерта в речта си, че балистичните ракети са основното въоръжение на севернокорейската армия и призова военните да бъдат готови за конфронтация със САЩ, които "ще останат враждебна страна за Северна Корея в продължение на много поколения“.

В съобщението от севернокорейската страна не се уточнява името и характеристиките на новите  установки, но въз основа на снимки, публикувани от KCNA, експерти в Сеул ги идентифицираТ като инсталации за изстрелване на тактически балистични ракети с твърдо гориво Hwasong-11 с тегло на бойна глава 500 килограма и максимален регистриран обхват на полета до 690 километра.

Армията на Южна Корея заяви, че нейното разузнаване, заедно с партньори от САЩ, постоянно наблюдава и държи под око развитието на оръжията на Пхенян.

Агенцията също така изрази съмнение дали Северна Корея ще успее да построи достатъчно ракети на фона на ограничените ресурси и международните санкции.