Пхенян обяви успешно изстрелване на балистична ракета с шпионски сателит на борда й, предава Reuters.

Държавната информационна агенция на Северна Корея съобщи, че сателитът "Малиген-1“ е бил изстрелян от ракета "Чолима-1“ от Центъра за изстрелване на сателити Сохе.

Официални лица от Южна Корея и Япония, които първи съобщиха за изстрелването, признаха, че към настоящия момент не могат да потвърдят дали сателитът е в орбита.

Говорителят на Пентагона Сабрина Синг на свой ред поясни, че американската армия все още преценява дали изстрелването е било успешно или не.

Южнокорейският министър-председател Хан Док-су проведе заседание на кабинета и в телевизионно изявление обяви, че правителството пристъпва към преустановяване на действието на част от т.нар. Всеобхватно военно споразумение от 2018 г. Този ход ще включва възобновяване на разузнавателните и наблюдателните операции в района около военната демаркационна линия между страните.

Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол е на държавно посещение във Великобритания, но проведе заседание на Съвета за национална сигурност с някои министри и ръководителя на националното разузнаване чрез видеовръзка.