Северна Корея е изстреляла неидентифициран тип балистична ракета, са съобщили японската брегова охрана и южнокорейската армия, предаде Reuters.

Ракетата е била изстреляна в морето край източното крайбрежие на Северна Корея, съобщи генералният щаб на Южна Корея, без да се посочва повече подробности. По-рано този месец официални представители в Сеул и Токио предупредиха, че разполагащата с ядрено оръжие Северна Корея се готви да тества ракети, включително една от своите междуконтинентални балистични ракети с най-дълъг обсег.

Всички дейности на Северна Корея с балистични ракети са забранени от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, въпреки че Пхенян ги защитава като свое суверенно право на самоотбрана.

Вашингтон предупреди Северна Корея в събота, че всяка евентуална ядрена атака срещу страната или нейните съюзници, включително Южна Корея, би била неприемлива и би довела до края на режима на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Южна Корея и Съединените щати се споразумяха да финализират проект за насоки за съвместна ядрена стратегия до средата на следващата година, съобщи по-рано първият заместник-съветник по националната сигурност на Южна Корея Ким Тае Хо след разговори във Вашингтон.