Северна Корея е изстреляла балистична ракета с голям обсег в посока Японско море, съобщиха военните в Токио и Сеул. Снарядът е летял повече от час, след което е паднал във водата, предава Yonhap.

Обединеният комитет на началник-щабовете на южнокорейските въоръжени сили регистрира изстрелването в 10:00 часа местно време (04:00 часа българско време). Южнокорейските военни подчертаха, че поддържат състояние на пълна готовност "в тясно сътрудничество“ със САЩ.

Министерството на отбраната на Япония регистрира падането на ракета във водата. По-рано военните прогнозираха, че тя ще попадне извън изключителната икономическа зона на страната, съобщава NHK. На рибарските лодки бе препоръчано да не се приближават до останките, ако забележат такива. Министерството на отбраната в Токио не изключва изстрелването на междуконтинентална балистична ракета по стръмна траектория. Хирокадзу Мацуно, генерален секретар на японския кабинет на министрите, заяви, че Токио е изразил остър протест срещу Пхенян.

За последен път КНДР изстреля ракети на 15 юни, а на такива с голям обсег – на 13 април. Общо от началото на година Пхенян е извършил вече 12 изстрелвания на балистични ракети.