Полицейският командир на Северна Ирландия потвърди в четвъртък, че 120 полицейски подкрепления идват от Шотландия, за да помогнат за потушаването на антиимигрантските протести след четири нощи на насилие предимно в протестантски юнионистки райони, съобщава Reuters.

Главният полицай Джон Бучър потвърди преместването в замъка Стормонт след среща с лидерите на междуобщностното правителство на Северна Ирландия. Заедно с него, първият министър Мишел О’Нийл от Шин Фейн и заместник-първият министър Ема Литъл-Пенгели от Демократичните юнионисти се опитаха да изпратят общо послание за подкрепа за закона и реда и осъждане на бунтовниците.

Но тяхното демонстриране на единство беше незабавно подкопано в съседство в Асамблеята на Северна Ирландия, където спешен дебат подчерта пропастта между повечето партии и Демократичните юнионисти. Основната пробританска партия в Северна Ирландия се опита да промени предложението на събранието, като включи клауза, защитаваща правото на протест срещу имиграцията.

Тяхната поправка беше отхвърлена с 28-43 гласа - и раздразни умерените юнионисти и ирландските националисти, които искаха да запазят фокуса върху осъждането на демонстрациите, а не да им търсят извинения.

Последното разделение на Стормонт отразява особената реалност на имиграцията в Северна Ирландия, която остава рязко разделена по католически и протестантски линии, особено в Белфаст, където старите от десетилетия бариери от бетон и стомана на "линията на мира“ разделят съседните общности на враждебни сектантски лагери, отбелязва Reuters.