Южна Корея е готова да предостави на Северна Корея хуманитарна помощ за щетите, причинени от неотдавнашните проливни дъждове, заяви в четвъртък (1 август) южнокорейският "Червен кръст", с което администрацията на президента Юн Сук Йол оказа рядко съдействие на своята съседка, предаде Reuters.

Властите в Юга са готови да обсъдят необходимите хуманитарни доставки, мащаба на помощта и начина на прехвърлянето ѝ и очакват бърз отговор от Пхенян, заявяват от "Червения кръст".

Изявлението е публикувано от южното министерство на обединението, което се занимава с междукорейските въпроси. В миналото "Червеният кръст" е имал водеща роля в осъществяването на проекти между съперничещите си Кореи, включително събиране на разделени семейства и предоставяне на помощи.

През последните дни проливни дъждове удариха северозападните райони на Севера, като наводниха повече от 4000 къщи в районите Синуиджу и Уиджу, съобщават севернокорейските държавни медии.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун лично е инспектирал наводнените райони и е изразил сериозна загриженост за щетите, съобщиха държавните медии в понеделник.

През последните дни регионът е засегнат от проливни дъждове, предизвикани от тропическата буря "Гаеми", която причини свлачище, убило 12 души в Южен Китай, и внезапни наводнения на други места.

Възможно е да има "значителни човешки жертви" в Северна Корея, заявява в служител на Министерството на обединението. Южнокорейската телевизия Chosun съобщи, че повече от 1100 души и до 1500 души са загинали или изчезнали, като се позова на неназован правителствен служител.