Април 2024 година е бил "забележителен“ месец на рекордни глобални средни температури на въздуха и морската повърхност, според нов доклад на програмата на Европейския съюз за наблюдение на Земята "Коперник“, съобщава AFP.

Необичайно топлите условия са настъпили въпреки продължаващото отслабване на метеорологичния феномен "Ел Ниньо", който допринася за увеличаване на стойностите на термометрите, се подчертава в доклада. Изменението на климата, причинено от човека, влошава ситуацията, алармират експертите.

От юни миналата година насам всеки месец е бил най-топлият подобен в историята, според данните на "Коперник“. Април 2024 година не е изключение: тогава термометрите са отчели с 1,58 градуса по Целзий над средното за периода 1850-1900 година.

"Макар и необичайно, подобна поредица от месечни глобални температурни рекорди се случи преди това през 2015-2016 година“, обясняват от "Коперник“.

Средната температура през последните 12 месеца е била с 1,6 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, надминавайки целта от 1,5 градуса, определена от Парижкото споразумение от 2015 година за ограничаване на глобалното затопляне.

Аномалията не означава, че парижката цел е пропусната, която се изчислява за период от десетилетия. Но тя сигнализира "колко забележителни са глобалните температурни условия, които изпитваме в момента“, казва климатологът на "Коперник“ Жулиен Николас пред агенцията.

Миналият месец беше вторият най-топъл април, регистриран някога в Европа, допълват учените в доклада си.

Части от Азия от Индия до Виетнам бяха поразени от парещи горещи вълни през последните седмици, докато Южна Бразилия претърпя смъртоносни наводнения.

"Всяка допълнителна степен на глобално затопляне е придружена от екстремни метеорологични явления, които са едновременно по-интензивни и по-вероятни“, обяснява Николас.

Различни крайности под формата на наводнения и суши обхванаха планетата през април. Голяма част от Европа имаше по-влажен април от обикновено, въпреки че Южна Испания, Италия и Западните Балкани бяха по-сухи от средните за годината нива, съобщиха още от "Коперник“.

Проливни дъждове доведеха до наводнения в части от Северна Америка, Централна Азия и Персийския залив.

Течението "Ел Ниньо“, което затопля Тихия океан и води до повишаване на глобалните температури, достигна своя връх по-рано тази година и се насочи към "неутрално състояние“ през април, подчертават в доклада. Все пак средните температури на морската повърхност през април са счупили рекорди за 13-ти пореден месец.

Затоплянето на океаните застрашава морския живот, допринася за повече влажност в атмосферата и излага на риск решаващата й роля в абсорбирането на емисиите на парникови газове, които затоплят планетата.

Прогнозите предполагат, че през втората половина на годината може дори да се наблюдава преход към "Ла Ниня“, което ще понижи глобалните температури, обяснява Николас.

 "Допълнителната енергия, уловена в океана и атмосферата чрез увеличаване на концентрациите на парникови газове, ще продължи да тласка глобалната температура към нови рекорди“, отбелязва директорът на "Коперник“ Карло Буонтемпо в изявление.

Още през март ООН предупреди, че има "голяма вероятност“ през 2024 година да се наблюдават рекордни температури.