Украинската страна подготвя големи провокации или силово решение на въпроса за Донбас. Това заяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу в понеделник на заседание на Съвета за сигурност на Русия, цитиран от TACC.

"Това предполага, че се подготвят големи, сериозни провокации или се подготвя военен вариант за решаване на въпроса с Донбас“, каза Шойгу.

Той отбеляза, че признаците за силово решение включват промяна в местоположението на тежката техника и артилерия, промяна в радиочестотите на разговорите на украинските части. "Освен това, разбира се, всичко, което е свързано <...> с тази дейност на фронтовата линия. Имам предвид обстрела", добави Шойгу.

Според него действията на Украйна показват възможност за провокации или военен сценарий в Донбас. "Като цяло ситуацията е изключително напрегната. От 14 февруари наблюдаваме активната фаза за привеждането на войските в най-високото от всички нива на бойна готовност. Това показва, че или се подготвят големи сериозни провокации, или за силов вариант за решаване на въпроса с Донбас", каза Шойгу.

Шойгу добави още, че изявлението на Зеленски за желанието на Украйна да върне статута си на ядрена страна е изключително опасно. "Искам да насоча вниманието на членовете на Съвета за сигурност към изявлението на г-н Зеленски, че те предлагат и биха искали да си възвърнат статута на ядрена страна, няма да кажа държава, но страна. Това е изключително опасно по няколко причини", каза той.

Министърът на отбраната на Русия съобщи, че украинските военни са обстрелвали Донецк 107 пъти в периода 19-20 февруари. "През периода 19-20 февруари са извършени над 107 обстрела, над 70 от които са с тежко въоръжение – 122-мм оръдия, минохвъргачки. В резултат на действията както на диверсионни групи, така и на артилерийски действия в град Донецк всъщност няма вода. <...> През нощта (е имало) общо над 40 обстрела във всички посоки“, каза той.

Според Шойгу, що се отнася до Луганск, там няма газ в 2/3 от града.

"Всъщност всички хора, които живееха в зоната на контакт, която съществуваше, бяха принудени да се евакуират. В същото време малка част от хората, които все още са принудени да работят там и остават там, защото има предприятия с непрекъснат цикъл, за съжаление страдат“, каза министърът на отбраната на Руската федерация.

Превод и редакция: Юлиян Марков