Военно-политическата ситуация на европейския континент се обостри значително заради нагнетяването на напрежението около Украйна, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу на среща с британския си колега Бен Уолъс, съобщава отбранително министерство, цитирано от TACC.



"В дневния ред (на разговора) бяха включени най-належащите проблеми на европейската сигурност и взаимодействието между военните ведомства на двете страни. Армейски генерал Сергей Шойгу отбеляза, че военнополитическата ситуация в Европа значително се е обострила във връзка с нагнетяването на напрежението около Украйна, военното присъствие на НАТО в близост до руските граници, което налага приемането на спешни мерки за гарантиране на сигурността на Руската федерация“, се казва в изявление на руското Министерство на отбраната, публикувано в петък след срещата.



Шойгу на срещата с Уолъс а акцентирал върху липсата на отговори на ключовите искания на Русия за сигурност от САЩ и НАТО.



"Министърът на отбраната на Руската федерация коментира накратко отговорите, получени от САЩ и НАТО относно руските проектоспоразумения по този въпрос. Той акцентира върху липсата на отговори на ключовите искания на Руската федерация: отказ от разширяване на НАТО, не -разгръщането на ударни оръжия близо до руските граници, както и връщането на военния потенциал и инфраструктурния на блока в Европа към ситуацията от 1997 г., когато беше подписан Основополагащият акт Русия-НАТО, като посочи, че е невъзможно да се намали военно-политическото напрежение и да изградим солидна европейска архитектура за сигурност, без да разрешаваме тези проблеми“, се казва в съобщението.



Шойгу и Уолъс посочиха важността на продължаването на контактите по въпросите за предотвратяване на инциденти и намаляване на рисковете от непреднамерени конфликти в хода на военните дейности. "Страните отбелязаха значението на продължаването на контактите за предотвратяване на инциденти и намаляване на рисковете от непреднамерени конфликти в хода на военните дейности“, се казва в изявлението на руското министерство на отбраната, публикувано след срещата.



Както добавиха от ведомството, на срещата е постигнато разбирателство за продължаване на контактите между отбранителните ведомства на двете страни. Ръководителят на руското министерство на отбраната е подчертал, че руската страна е готова да разгледа предложения за възстановяване на военното сътрудничество с Лондон. Както отбелязват от ведомството, "на срещата е постигнато разбирателство за продължаване на контактите между отбранителните ведомства на двете страни“.



"Шойгу подчерта, че руското министерство на отбраната е готово да разгледа предложения за възстановяване на двустранното сътрудничество във военната област. Постигнато е разбирателство за продължаване на контактите по линия на министерствата на отбраната на двете страни", допълват от Министерството.

Превод и редакция: Юлиян Марков