Секретарят на Съвета за сигурност на Русия и бивш министър на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу разкри пред местни медии, че преди нахлуването на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Курска област президентът Владимир Путин е бил съгласен с предложението на Турция за спиране на атаките срещу енергийните съоръжения, търговския и цивилния флот на страната, съобщава изданието "Украинска правда“.

"Турция ни предложи... казаха ни – украинците направиха такова предложение, нека ние се задължим да не нанасяме удари по енергийни съоръжения, да не нанасяме удари по съоръжения за ядрена енергия и да не нанасяме удари по търговския граждански флот в Черно море. Нашият президент (Владимир Путин) взе решение и каза - да, нека го направим“.

В същото време Шойгу допълни, че впоследствие в Киев са се отказали от съответното споразумение. Действията на ВСУ в Курска област на Руската федерация вероятно се считат за "отказ“ в Руската федерация, коментира изданието.

На свой ред говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери в отговор на въпрос от ТАСС, че Русия и Украйна не са постигнали никакви ясни споразумения за атаки срещу енергийни съоръжения.