Секретарят на руския Съвет за сигурност Сергей Шойгу заяви, че ако Русия беше приета в Европейския съюз (ЕС) ускорено през 90-те години, днес страната щеше да е загубила суверенитета си и да е лишена от ценни ресурси. Думите му са цитирани от телевизионния канал "Россия 24".

Той изрази мнение, че с влизането си в политическото сдружение "ресурсите и находищата, които имаме у нас, те щяха вече да са до голяма степен разпределени и пропилени“.

Преди това в интервю за телевизионния канал Шойгу заяви, че Русия няма да води никакви преговори с Украйна, докато нейните войски са на територията на Курска област. Той също така отбеляза, че нито една от инициативите за мирно разрешаване на конфликта не отчита проблема с гарантирането на правата на рускоезичните жители.

Секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация също отбеляза, че "желанието на Украйна да извърши ядрен терор в Курската АЕЦ е най-високото ниво на тероризъм“. Той припомни и думите на президента на Русия Владимир Путин, че Москва не е преговаряла, не преговаря и няма да преговаря "с терористи“.