Русия трябва да се подготви за дълга конфронтация със САЩ и изпрати многократни предупреждения до Вашингтон за кризата в отношенията. Това подчерта заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков, предават РИА Новости и Reuters.

Войната в Украйна предизвика най-сериозната конфронтация между Русия и Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 година - считана за най-близката точки между двете суперсили от Студената война до ядрена война.

Конфликтът навлиза в най-опасната фаза досега, според руски официални лица. Украинският президент Володимир Зеленски от месеци призовава съюзниците на Киев да позволят на страната да използва западни оръжия за удари дълбоко в Русия, за да ограничи способността на Москва да предприема атаки.

Рябков, който отговаря за контрола на въоръженията и отношенията с Вашингтон, заяви, че Москва няма илюзии относно отношенията, като се има предвид "двупартийният антируски консенсус“ в САЩ.

"Трябва да се подготвим за дългосрочна конфронтация с тази страна. Ние сме готови за това във всеки смисъл“, увери Рябков.

"Изпращаме всички предупредителни сигнали към съперника, за да не подценява нашата решителност“, допълни дипломатът.

Президентът на Русия Владимир Путин предупреди Запада миналата седмица, че Москва може да използва ядрени оръжия, ако бъде ударена с конвенционални ракети, и че ще счита всяко нападение срещу нея, подкрепено от ядрена сила, за съвместна атака.