Москва вижда, че Гърция не иска засилване на антируските санкции на Запада и вярва, че Атина ще направи избор, който отговаря на убежденията й. Това заяви в петък руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция за резултатите от дейността на руската дипломация през 2021 г., предава ТАСС.

"Разбирам, че Гърция е член на НАТО и Европейския съюз. Но също така виждаме, че Гърция не иска да поеме по пътя на затягане на антируските санкции, Гърция по принцип не се радва на това, което се случва сега между Запада и Русия. Ние вярваме на нашите гръцки приятели, че с мъдростта си те ще направят избор, който е в съответствие с техните убеждения“, каза министърът.

Той отбеляза, че наскоро е обсъждал всичко това с министъра на външните работи на южната ни съседка Никос Дендиас, включително и темата за създаване на нова американска база в Северна Гърция за прехвърляне на оръжие в Украйна. "Засегнахме темата за новите стъпки, които бяха предприети в отношенията между САЩ и Гърция за подобряване на статута на пристанище Александруполис за целите на ВМС на САЩ и четем в какви посоки американците ще използват това пристанище“, заяви още Лавров.

Превод и редакция: Иван Христов