Руската страна направи предложения за гаранции за сигурност в края на миналата година и е заинтересована да получи конкретна реакция, а не оправдания. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след разговори с британския външен министър Лиз Тръс, цитиран от “Российская газета“.

"Говорихме за нашите подходи за по-нататъшна работа, предимно със Съединените щати, и изразихме интерес да получим конкретна реакция от Запада, не извинения, а конкретна реакция на искането ни да изясним тълкуването на западните колеги на ангажиментите, които бяха одобрени на най-високо ниво в рамките на ОССЕ и които предполагат, наред с други неща, недопустимостта на засилване на нечия сигурност за сметка на отслабване на сигурността на другите“, каза Лавров.

Според него Москва чака отговор от Запада, как разбират там принципа на неделимостта на сигурността и този отговор трябва да бъде даден от всяка страна поотделно. Колективният отговор няма да удовлетвори Русия. "Както чух, вместо честни отговори от всяка страна, ЕС иска да направи такъв колективен документ, в който ще бъдат изравнени всички нюанси на националните позиции. Убеден съм, че в този случай няма да можем да говорим, тогава вероятно ще помислим как да излезем от тази ситуация“, каза Лавров.

Действията на страните от НАТО в Южна и Източна Европа, както и изявленията на Тръс по време на преговорите с Москва са подобни на едностранен подход, "който се основава на факта, че Западът има право да изисква някакви гаранции от нас в ситуация, когато никой не ни не обещава никакви гаранции,“ отбеляза руският министър.

"Вече бяхме измамени неведнъж, след като Германия беше обединена, сега се опитват да ни измамят със задълженията, по които всички се договорихме и които най-активно приветствахме в рамките на ОССЕ, относно неделимостта на сигурността“, подчерта Лавров.

Превод и редакция: Юлиян Марков