Септември 2023 г. стана най-горещият септември в цялата история на наблюденията. Според климатолозите, изменението на климата не е единствената причина за това, пише Sky News.

По данни на Европейския център за изменение на климата Copernicus Climate Change Service (C3S) през септември средната температура на въздуха на повърхността на планетата е достигнала 16,38 градуса по Целзий. Както се уточнява, тази цифра е с 0,5 градуса по-висока от предишния най-топъл септември 2020 г. и това е най-големият скок в температурата, наблюдаван поне от 1940 г. насам.

Както пише изданието, тази разлика изненада учените. "Огромно е. Не би трябвало да чупим рекорди по този начин“, казва професор Ед Хокинс, климатолог от университета в Рединг.

Пиърс Форстър, професор по изменение на климата в университета в Лийдс, казва, че разликите между месеците на всяка година обикновено са доста малки.

"Да се ​​счупи предишния септемврийски рекорд с цели 0,5°C е лудост и показва, че се случва нещо наистина странно“, отбелязва той.

Според учените такива показатели предполагат, че "светът е на път за най-горещата година в историята“. Очаква се температурите да се повишат с 1.4°C.

Говорейки за причините за такъв горещ септември, учените посочват не само изменението на климата, но и завръщането на метеорологичния феномен Ел Ниньо.

"Смятаме, че това се дължи на комбинация от фактори, главно емисиите на парникови газове, които са най-високи за всички времена“, казва Форстър.