В интервю пред CNN републиканският кандидат за президент Вивек Рамасвами, който неочаквано се превръща в един от основните конкуренти на Доналд Тръмп за номинацията, вече обясни, че целта на Америка не трябва да бъде поражението на Путин, а мир и просперитет за самите щати. Според него, за да се разреши конфликтът в Украйна, е необходимо Донбас да бъде оставен на Русия и да не се приема Украйна в НАТО. Рамасвами засегна и темата за съюза между Русия и Китай, който сега представлява "най-голямата заплаха за Съединените щати“.

Вие също предложихте да позволите на Владимир Путин да запази част от Украйна като част от уреждането на този конфликт. И какво, ако тогава той поиска част от Полша? И ако той иска да получи друга част от Украйна?

ВИВЕК РАМАСВАМИ, републикански кандидат за президент на САЩ: Съвсем не. Мисля, че администрацията на Байдън се държи толкова упорито на идеята да накара Си Дзинпин да зареже Владимир Путин. Въпреки че според мен трябва да направим така, че Владимир Путин да изостави Си Дзинпин. Точно както Никсън отиде в Китай през 1972 г. Вярвам, че Путин е новият Мао. Ще отида в Москва и ще изтегля Русия от военния съюз с Китай.

Военният съюз между Русия и Китай е най-голямата военна заплаха, пред която сме изправени днес. Хиперзвукови ракети, ядрен потенциал - Русия е много пред нас и Китай. А военноморските способности на Китай изпреварват нашите, съчетани с икономиката, от която зависи съвременният ни начин на живот. Тези две страни са във военен съюз помежду си и никой от двете политически партии не говори за това. Най-лошото от всичко е, че нашите действия в Украйна допълнително тласкат Русия по-близо до Китай. Затова моята външна политика е насочена към отслабване на този съюз.

И бихте ли позволили на Путин да запази част от Украйна?

Бих запазил сегашните линии на контрол и това ще остави част от Донбас като част от Русия. Също така бих поел ангажимент, че НАТО няма да приеме Украйна за член. Но има още по-значими цели, които бих поставил на преден план.

Звучи като победа за Путин...

Нашата цел не трябва да бъде поражението на Путин, а победата на Америка. Това, което започнахме да забравяме в тази страна е, че изравняването на Русия със земята не е стратегическа цел на САЩ. Стратегическата цел на Съединените щати е да донесат мир и просперитет на американците. И така, знаете ли какво, аз наистина вярвам, че голяма част от военните ресурси, които се използват за защита на чужди граници от нашествие навсякъде по света, трябва да се използват за защита срещу нашествие през нашата южна граница, точно тук, в нашата родина.

Междувременно трябва да "откъснем“ Русия от Китай, а не да укрепваме още повече техния съюз. И мисля, че имаме разполагащи с власт във външната политика както от Републиканската, така и от Демократическата партия, които, честно казано, се държат така, сякаш все още сме в Студената война от миналия век. Те забравят, че СССР вече не съществува и че истинската заплаха за нас днес е комунистически Китай, който става много по-силен, когато Владимир Путин е на страната на Си Дзинпин.