Американските сенатори приеха в четвъртък законопроект, предназначен да предотврати спиране на дейностите на федералното правителство поради липса на финансиране, което може да започне още в събота, 20 януари, пише The New York Times. Договорът отново не предвижда средства в помощ на Украйна.

Законопроектът, по-рано съгласуван от двете камари на американския Конгрес, беше подкрепен от 77 сенатори, а против бяха 18. Сега той трябва да бъде одобрен в Камарата на представителите, след което ще отиде при Джо Байдън за подпис.

Документът предвижда различни условия за временно финансиране на федерални програми: селско стопанство, програми за ветерани, транспорт, жилища и др. ще бъдат осигурени средства до 1 март, а останалите, включително бюджета на Пентагона, до 8 март.

Временната спогодба - втората от началото на текущата фискална година в САЩ на 1 октомври 2023 г. - има за цел да даде на Конгреса повече време да постигне съгласие за постоянно федерално финансиране на обща стойност 1,66 трилиона долара, съдържащо се в 12 отделни законопроекта.

Лидерите на камарите по-рано обявиха, че ще гласуват за удължаване на финансирането до вечерта на 18 януари (американско време).

За председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън, републиканец, гласуването ще бъде тест за това дали той запазва подкрепата на членовете на своята партия, които, особено членове на крайната десница, по-рано критикуваха недостатъчните бюджетни съкращения.

Тъй като законопроектът трябва да бъде приет бързо и без дебат, председателят на долната камара на Конгреса трябва да осигури подкрепа от две трети, което е невъзможно без подкрепата на представителите на Демократическата партия.

Успоредно с това се водят дискусии между американските законодатели за одобряване на искането на Белия дом за допълнително финансиране, съдържащо средства за Украйна. То е в застой в Конгреса от октомври поради исканията на републиканците за засилване на сигурността на южната граница на САЩ.