Свекърите на шотландския първи министър Хамза Юсуф са в капан в Ивицата Газа и се страхуват за живота си на фона на подновения конфликт с Израел, разказа съпругата му, цитирана от европейската редакция на Politico.

Тъщата и тъстът на лидера на Шотландската национална партия са хванати в капан в Газа след изненадващото нападение на ХАМАС срещу Израел в събота. Двойката, която е от Дънди, пътува до Газа миналата седмица, за да види болен роднина и други роднини, включително множество малки внуци.

В интервю за BBC съпругата на Юсуф Надя Ел-Накла казwа, че родителите й са били "заловени във военна ситуация“.

"Майка ми казва, че има непрекъснати бомбардировки от земя, море и въздух“, разказва тя, добавяйки, че семейството й се е надявало да избяга във вторник, но е установило, че границата на Рафа между Газа и Египет е била бомбардирана и недостъпна. Всички израелски гранични пунктове са затворени.

Във видео, излъчено по BBC, родителите на Ел-Накла - Елизабет Ел-Накла и Магед Ел-Накла - описват тежкото си положение.

"Нямаме ток. Нямаме вода. Храната, която имаме, която е малко, няма да стигне, защото няма електричество и ще се развали“, казва Елизабет Ел-Накла във видеото, докато се разплаква.

"Имам четирима внуци в този дом – двумесечно бебе, четиригодишно и днес двама деветгодишни близнаци – техният рожден ден“, продължава тя. "Моля света да помогне на палестинците.

Юсуф – който трябва да говори на годишната конференция на своята партия през следващите дни – призова външния министър на Великобритания Джеймс Клевърли да призове за прекратяване на огъня в Израел и Газа, докато конфликтът продължава да ескалира.

По думите му, Клевърли трябва да настоява цивилните в Газа да могат да напуснат през границата с Рафа, единственият граничен пункт на Газа с Египет.