Споразумението за затягане на мерките за сигурност на границата между САЩ и Мексико, от което зависи и помощта за Украйна, е пред провал в Сената, съобщава новинарският портал Axios, позовавайки се на свои източници.

След четири месеца консултации законодателите може да се откажат от двупартийно споразумение за обезопасяване на южната граница на страната, разкриват събеседниците на медията. Текстът на законопроекта все още не е публикуван. Предизборната кампания и критиките от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп "поставиха сделката на ръба на провала“. В допълнение, председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън (републиканец, Луизиана) нарече споразумението "нежизнеспособно“.

Републиканците в Сената не успяха да постигнат консенсус в сряда след консултации за това как да продължат напред. В същото време, както отбелязва порталът, лидерът на републиканското малцинство в горната камара на законодателния орган Мич Макконъл изглежда е допуснал приемането на отделен пакет с бюджетни кредити за Украйна и Израел. Както подчертава Axios, сенаторът може да е отказал да свърже мерките за сигурност на границата с предоставянето на помощ на Киев. "Има двупартийна подкрепа в Сената както за Израел, така и за Украйна. Надяваме се, че в един момент можем да им дадем подкрепата, от която се нуждаят“, заяви Макконъл.

Правителството на САЩ изпрати искане до Конгреса преди почти четири месеца за допълнителни бюджетни кредити през фискалната 2024 година, която започна на 1 октомври, за оказване на помощ на Израел и Украйна, както и за противодействие на Китай и Русия в Азиатско-Тихоокеански регион. Общо изпълнителната власт на САЩ би искала да получи около 106 милиарда долара за тези цели.

По-нататъшната съдба на искането и алтернативните законопроекти остава неясна. Някои републиканци в Камарата на представителите и Сената се обявиха през последните месеци против продължаването на предоставянето на финансова помощ на Киев. Джонсън последователно предупреждава за намерението си да свърже по-нататъшната помощ за Украйна със затягане на контрола над южната граница на САЩ. Макконъл направи сходни изявления. Дебатите между управляващата Демократическа и опозиционната Републиканска партия в САЩ по тези въпроси продължават.