САЩ и Ирак са постигнали разбирателство относно плановете за изтегляне на водените от САЩ коалиционни сили от Ирак, заявяват многобройни източници пред британската агенция Reuters.

Според източниците на британската медия планът, по който е постигнато широко съгласие, но който изисква окончателно одобрение от двете столици и дата на обявяване, предвижда стотици военнослужещи да напуснат до септември 2025 г., а останалата част - до края на 2026 г.

"Имаме споразумение, сега остава само въпросът кога да го обявим", заявява високопоставен американски служител.

САЩ и Ирак се стремят също така да установят нови консултантски отношения, в рамките на които някои американски войски биха могли да останат в Ирак и след изтеглянето на войските.

Първоначално официалното обявяване е било насрочено за преди няколко седмици, но е било отложено поради ескалацията на ситуацията в региона, свързана с войната на Израел в Газа, и за да се изгладят някои оставащи подробности, твърдят източниците.

Източниците на британската агенция включват петима американски служители, двама служители от други коалиционни държави и трима иракски служители, като всички те са говорили при условие за анонимност, тъй като не са били упълномощени да обсъждат въпроса публично.

Няколко източника твърдят, че сделката може да бъде обявена този месец.

Фархад Алаалдин, съветник на иракския министър-председател по въпросите на външните работи, е заявил, че техническите разговори с Вашингтон относно изтеглянето на коалицията са приключили.

"Сега сме на прага на преминаването на отношенията между Ирак и членовете на международната коалиция на ново ниво, като се фокусираме върху двустранните отношения във военната област, областта на сигурността, икономиката и културата", е заявил той.

Говорител на Държавния департамент на САЩ и служител на отбраната съобщават, че президентът на САЩ Джо Байдън и министър-председателят на Ирак Мохамед Шиа ал-Судани в съвместно изявление през април са потвърдили, че ще преразгледат факторите, за да определят кога и как ще приключи мисията на Глобалната коалиция в Ирак и ще се премине към трайни двустранни партньорства в областта на сигурността.

Споразумението е резултат от продължилите повече от шест месеца разговори между Багдад и Вашингтон, инициирани от министър-председателя ас-Судани през януари на фона на нападенията на подкрепяни от Иран иракски въоръжени групировки срещу американски сили, разположени в иракски бази.

При ракетните нападения и нападенията с дронове загинаха трима американски войници и бяха ранени десетки други, което доведе до няколко кръга на смъртоносни ответни действия от страна на САЩ, които застрашиха усилията на правителството да стабилизира Ирак след десетилетия на конфликти.

САЩ разполагат с приблизително 2 500 военнослужещи в Ирак и 900 в съседна Сирия като част от коалицията, сформирана през 2014 г. за борба с "Ислямска държава", която вилнее в двете страни.

Някога групировката държеше около една трета от територията на Ирак и Сирия, но в края на 2017 г. беше териториално разгромена в Ирак, а през 2019 г. - в Сирия. Ирак е демонстрирал способността си да се справи с всяка останала заплаха, заявява Алаалдин.

САЩ първоначално нахлуха в Ирак през 2003 г., като свалиха Саддам Хюсеин, след което се изтеглиха през 2011 г., но се завърнаха през 2014 г. начело на коалицията за борба с "Ислямска държава".

Други държави, включително Германия, Франция, Испания и Италия, също предоставят стотици войници на коалицията.

Съгласно плана всички коалиционни сили ще напуснат военновъздушната база "Айн ал-Асад" в западната провинция Анбар и значително ще намалят присъствието си в Багдад до септември 2025 г.

Очаква се американските и другите коалиционни войски да останат в Ербил, в полуавтономния северен регион Кюрдистан, за още около една година, до около края на 2026 г., за да улеснят продължаващите операции срещу "Ислямска държава" в Сирия.

Точните подробности за придвижването на войските се пазят в тайна поради тяхната военна чувствителност.

Намаляването на числеността ще отбележи забележителна промяна във военната позиция на Вашингтон в региона.

Макар да са съсредоточени предимно върху противодействието на "Ислямска държава", американските официални лица признават, че присъствието им служи и като стратегическа позиция срещу иранското влияние.

Тази позиция става все по-важна с ескалирането на регионалната конфронтация между Израел и Иран, като според американски служители през последните месеци американските сили в Ирак са сваляли ракети и дронове, изстреляни към Израел.

Премиерът Ал-Судани заявява, че макар и да оценява помощта им, американските войски са се превърнали в магнит за нестабилност, често стават мишена на нападения и отговарят с удари, които често не са координирани с иракското правителство.

Когато споразумението бъде обявено, то вероятно ще представлява политическа победа за ал-Судани, тъй като той балансира позицията на Ирак като съюзник както на Вашингтон, така и на Техеран. Първата фаза на съкращаването ще приключи един месец преди парламентарните избори в Ирак, насрочени за октомври 2025 г.

За САЩ двугодишната времева рамка осигурява "пространство за дишане", което позволява евентуални корекции, ако ситуацията в региона се промени, заявява американски служител.