Саудитска Арабия и Русия, най-големите износители на петрол в света, задълбочиха съкращенията на петрола в понеделник, изпращайки цените нагоре въпреки опасенията относно глобалното икономическо забавяне и възможните по-нататъшни повишения на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ, съобщава Reuters.

Саудитска Арабия обяви, че ще удължи доброволното си намаляване на добива на петрол от един милион барела на ден за още един месец, за да включи август, като добави, че намалението може да бъде удължено и след този месец.

Малко след съобщението на Саудитска Арабия руският вицепремиер Александър Новак обяви, че Москва ще намали износа си на петрол с 500 000 барела на ден през август.

Съкращенията възлизат на 1,5% от световното предлагане и довеждат общо обещаните от ОПЕК+ 5,16 милиона барела на ден.

ОПЕК+ вече има съкращения от 3,66 милиона барела на ден, което представлява 3,6% от глобалното търсене, включително 2 милиона барела на ден, договорени миналата година, и доброволни съкращения от 1,66 милиона барела на ден, договорени през април и удължени до декември 2024 г.

Цените на петрола се повишиха след новините за съкращенията, като Brent поскъпна с 89 цента до 76,30 долара за барел.

ОПЕК+, която обединява Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците, водени от Русия, добива около 40% от световния суров петрол.

Алиансът намалява доставките, за да повиши цените от ноември миналата година поради по-слабото китайско търсене и нарастващото предлагане в САЩ, но досега не успя да ги измести много от диапазона от 70-80 долара за барел.