Саудитска Арабия отлага подкрепяните от Съединените щати планове за нормализиране на връзките с Израел, съобщиха за агенция Reuters, двама източници, запознати с плановете на Рияд, което е сигнал за бързо преосмисляне на външнополитическите й приоритети в условията на ескалация на войната между Израел и палестинската групировка "Хамас".

Конфликтът също така подтиква кралството да се ангажира с Иран. Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман проведе първия си телефонен разговор с иранския президент Ебрахим Раиси, докато Рияд се опитва да предотврати по-широка вълна от насилие в целия регион.

Двамата източници са заявили пред британската агенция, че ще има забавяне на подкрепяните от САЩ преговори за нормализиране на отношенията с Израел, които са ключова стъпка за кралството, за да си осигури това, което Рияд смята за истинска награда - договор за отбрана със САЩ в замяна.

До момента, в който на 7 октомври подкрепяното от Иран движение "Хамас" предизвика война, извършвайки опустошителна атака срещу Израел. Лидерите на Израел и Саудитска Арабия са се движели уверено към споразумение, което би могло да промени облика на Близкия изток.

До последния конфликт Саудитска Арабия, родното място на исляма и домът на двете му най-свещени места, даваше да се разбере, че няма да позволи да се провали стремежът ѝ към сключване на отбранителен пакт със САЩ, дори ако Израел не предложи значителни отстъпки на палестинците в техния стремеж към държавност, твърдяха преди това източници.

Но подход, който оставя настрана палестинците, би рискувал да разгневи арабите в региона, тъй като арабските новинарски агенции излъчват снимки на палестинци, убити при израелски ответни въздушни удари.

Бойците на "Хамас" убиха повече от 1300 израелци при нападението си на 7 октомври, а до петък повече от 1952 палестинци са убити при продължаващите ответни удари на Израел в Газа.

Първият източник, запознат с плановете на Рияд, е заявил, че разговорите не могат да бъдат продължени засега и въпросът за израелските отстъпки за палестинците ще трябва да бъде по-голям приоритет при възобновяване на дискусиите - коментар, който показва, че Рияд не се е отказал от идеята.

Военният договор предвиждаше първоначално отбранителни гаранции от типа на НАТО, към които кралството се е стремяло, когато въпросът е обсъден за първи път между престолонаследника Мохамед бин Салман и Джо Байдън по време на посещението на американския президент в Саудитска Арабия през юли 2022 г.