В Саудитска Арабия започна строителството на най-голямата сграда в света. Небостъргачът Мукааб се създава във формата на куб в Рияд, пише dezeen.

Сградата вече е официално в процес на изграждане и ще бъде разположена в северозападната част на града. Според строителната компания в момента се извършват изкопни работи.

В същото време разработчикът New Murabba Development Company съобщи, че изкопните работи на обекта вече са завършени на 86%.

Небостъргачът ще има формата на куб с 400-метрови ребра. Това ще бъде супервисок небостъргач - сграда с височина над 300 метра и ще бъде най-високата в града.

Вътре в куба ще има огромен атриум със спирална кула в центъра. Около тази кула ще има магазини, културни и туристически съоръжения, които ще заемат два милиона квадратни метра.

 "Кубът ще бъде покрит с отличителна фасада от припокриващи се триъгълни форми, препращащи към модерния архитектурен стил Наджди. След като бъде завършен, Мукааб ще заеме централно място в района Нова Мураба, който се създава като нов център на саудитската столица“, обавят от dezeen.

Разработчиците казват, че сградата ще има повече от 100 000 жилища, 980 000 квадратни метра магазини, 1,4 милиона квадратни метра офис площи, както и хотели, културни центрове, университет, театър и "култов“ музей.

Изданието допълва, че проектът се планира да бъде завършен преди 2030 г. като част от проекта "Визия 2030“, който се финансира от Държавния инвестиционен фонд.