Саудитска Арабия се съгласи във вторник да закупи турски дронове. Това е само един от няколкото доходоносни договора, които президентът Реджеп Тайип Ердоган осигури за затруднената икономика на Турция по време на визитата му в Джеда, предава Reuters.

Ердоган и саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман присъстваха на церемонията по подписването на споразумение между турската военна корпорация Baykar и саудитското министерство на отбраната, съобщи саудитската държавна информационна агенция SPA.

Ердоган пристигна в саудитския град Джеда в Червено море в понеделник за първата спирка от обиколката си в Персийския залив.

Саудитска Арабия ще придобие безпилотните самолети "с цел да подобри готовността на въоръжените сили на кралството и да засили отбранителните и производствените си способности", заяви министърът на отбраната принц Халид бин Салман в туит във вторник.

От SPA не дават подробности за стойността на сделката.

Инвестициите и финансирането от Персийския залив помогнаха за облекчаване на натиска върху икономиката на Турция и нейните валутни резерви от 2021 г., когато Анкара предприе дипломатически усилия за възстановяване на връзките със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Турция имаше противоречия от години с двете държави от Персийския залив заради подкрепата на Анкара за продемократичните движения в Близкия изток и Северна Африка и около убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул през 2018 г.

Ердоган ще пътува до Катар във вторник, втората спирка от първата му обиколка в Персийския залив след преизбирането му през май. В сряда той трябва да бъде в Обединените арабски емирства.

SPA пише, че Ердоган и принц Мохамед са присъствали на подписването на план за сътрудничество в областта на отбраната от принц Халид и турския министър на отбраната Яшар Гюлер.

Двете страни също подписаха няколко меморандума за разбирателство в различни сектори, включително енергетика, недвижими имоти и преки инвестиции.

Миналия месец турският вицепрезидент Джевдет Йълмаз и министърът на финансите Мехмет Шимшек пътуваха до ОАЕ, за да обсъдят "възможностите за икономическо сътрудничество“ с колегите си и се срещнаха с президента шейх Мохамед бин Зайед ал-Нахаян, съобщиха от Анкара.

Бюджетният дефицит на Турция нарасна до седем пъти спрямо нивата отпреди година през юни, показват данни от понеделник, докато годишната инфлация от миналия месец е близо 40%, като лирата е по-слаба с почти 29% тази година.