Саудитска Арабия ще бъде домакин на срещи на високо равнище на арабските и мюсюлманските държави през следващите дни, за да обсъдят израелско-палестинския конфликт. Това съобщи министърът на инвестициите на Саудитска Арабия в сряда, цитиран от Reuters.

"(...)През следващите няколко дни Саудитска Арабия ще свика спешна арабска среща на върха в Рияд“, отбеляза саудитският министър на инвестициите Халид Ал-Фалих на Форума за нова икономика на Bloomberg в Сингапур.

"В краткосрочен план целта на провеждането на тези три срещи на върха и други събирания под ръководството на Саудитска Арабия би била да се върви към мирно разрешаване на конфликта“, заяви той.

Иранският президент Ебрахим Раиси ще пътува до Саудитска Арабия в неделя за срещата на върха на Организацията за ислямско сътрудничество, съобщи Etemadonline news, първото посещение на ирански държавен глава, откакто Техеран и Рияд сложиха край на годините на враждебност по силата на сделка с посредничеството на Китай през март.

Фалих също заяви, че Саудитска Арабия ще свика среща на върха с африканските държави, без да уточнява дата. Късно във вторник министерството на външните работи на Саудитска Арабия излезе с изявление, в което се казва, че срещата, която беше насрочена за уикенда, ще бъде отложена, за да се съсредоточи върху другите две срещи на върха.