Саудитска Арабия е твърдо решена да постигне военен пакт, който да задължи САЩ да защитават кралството. Това са съобщили източници на Reuters, запознати с преговорите за сключване на пакта за отбрана.

Той предвижда и подобряване на връзките с Израел, дори ако Израел не предложи големи отстъпки на палестинците, твърдят тримата регионални източника

Военният договор може да се окаже недостатъчен за железните отбранителни гаранции от типа на НАТО, към които кралството първоначално се е стремяло, когато въпросът е обсъден за първи път между престолонаследника Мохамед бин Салман и Джо Байдън по време на посещението на американския президент в Саудитска Арабия през юли 2022 г.

Вместо това източник от САЩ е заявил, че то може да изглежда като договорите, които Вашингтон има с азиатски държави, или ако това няма да получи одобрението на Конгреса на САЩ, може да бъде подобно на споразумението на САЩ с Бахрейн, където е базиран Пети флот на ВМС на САЩ. Такова споразумение няма да се нуждае от подкрепата на Конгреса.

Вашингтон би могъл също така да подслади всяка сделка, като обяви Саудитска Арабия за основен съюзник извън НАТО - статут, който вече е даден на Израел, е допълнил американският източник на Reuters.

Но всички източници са потвърдили, че Саудитска Арабия няма да се съгласи на по-малко от обвързващи гаранции за защита от страна на САЩ, ако бъде подложена на нападение, като например ракетните удари по петролните ѝ обекти от 14 септември 2019 г., които разтърсиха световните пазари. Рияд и Вашингтон обвиниха Иран, регионалния съперник на кралството, въпреки че Техеран отрече да има роля.

Споразумения, даващи на най-големия износител на петрол в света американска защита в замяна на нормализиране на отношенията с Израел, биха променили облика на Близкия изток, като сближат двама дългогодишни врагове и обвържат Рияд с Вашингтон след навлизането на Китай в региона. За Байдън това ще бъде дипломатическа победа, която ще може да се похвали преди изборите в САЩ през 2024 г.

Палестинците биха могли да получат облекчаване на някои израелски ограничения, но тези стъпки няма да са достатъчни, за да се изпълнят стремежите им за създаване на държава. Както и при други арабско-израелски споразумения, сключени през десетилетията, основното палестинско искане за държавност ще остане на заден план, твърдят тримата регионални източници, запознати с преговорите.

"Нормализацията ще бъде между Израел и Саудитска Арабия. Ако палестинците се противопоставят, кралството ще продължи по своя път", е заявил един от регионалните източници. "Саудитска Арабия подкрепя мирния план за палестинците, но този път искаше нещо за Саудитска Арабия, а не само за палестинците."

Американски служител е заявил, че параметрите на отбранителния пакт все още се уточняват, като е добавил, че това, което се обсъжда, "няма да бъде съюзен договор или нещо подобно ... Това ще бъде споразумение за взаимна отбрана, по-малко от пълен договор."

Служителят е подчертал, че той ще бъде по-скоро като отношенията на САЩ с Израел, който получава най-модерните американски оръжия и провежда съвместни учения на военновъздушните сили и противоракетната отбрана.

Източникът във Вашингтон на британската агенция е заявил, че Саудитска Арабия може да бъде обявена за основен съюзник извън НАТО - стъпка, която се обмисля отдавна. Този статут, който имат няколко арабски държави като Египет, е свързан с редица предимства, като например обучение.

За Байдън една сделка, която изгражда оста САЩ-Израел-Саудитска Арабия, може да затрудни дипломатическото влияние на Китай, след като Пекин посредничи за сближаването между Саудитска Арабия и Иран, който Вашингтон обвинява, че се стреми към ядрено въоръжаване.