Русия прехвърля част от базирания на Кримския полуостров Черноморски флот към Новоросийск в Краснодарския край, предава УНИАН, като се позовава на аналитични данни, получени от открити източници.

Според OSINT анализатора MT Anderson, който публикува изображения от Planet Labs на 2 октомври, две фрегати от Проект 11356 "Адмирал Есен“ и "Адмирал Макаров“, три дизелови подводници, пет големи десантни кораба и няколко малки ракетни кораба са се преместили в Новоросийск.

В същото време във Феодосия на Кримския полуостров остават един голям десантен кораб, миночистачи и малки ракетни кораби. Освен това четири големи десантни кораба и една подводница от клас "Кило“ остават в самия Севастопол, ако се съди по снимките от 2 октомври.

Бившият норвежки офицер и OSINT анализатор Торд Аре Иверсен подчерта пред Meduza, че напускането на корабите е "ехо“ от атаките на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) срещу Севастопол, но това не означава, че флотът е напуснал напълно Крим – руски кораби остават в базите на Черноморския флот.

Украйна нанесе поредица от нападения срещу Черноморския флот на Русия. През нощта на 13 септември бе атакуван кораборемонтен завод, в чийто док бе големият десантен кораб "Минск“. ВСУ поразиха и подводница с ракети "Калибър“.