Руската редакция на Радио "Свобода“ публикува спътникови снимки на военното летище в Милерово след атаката с дрон през нощта на 20 юли. На тях се виждат щети по технико-експлоатационната сграда и склада за горивно-смазочни материали (ГСМ).

"Летището бе атакувано от дронове през нощта в събота. На сателитното изображение, направено след удара, можете да видите три пожара: както следва от услугата Wikimapia, единият е на мястото на хангара за техническа и оперативна част, вторият е на открити площи, а третият е там, където се намираше един от складовете за ГСМ. Снимка от космоса потвърждава твърденията на руски източници, че самолетите не са пострадали при удара с дрон“, се казва в доклада.

През нощта на 20 юли бе съобщено за мощни експлозии в района на военното летище Милерово в Ростовска област. В  интернет пространството бе разпространена информация за повече от 16 експлозии, чути в района на село Долотинка близо до летището.

Военният експерт Александър Мусиенко твърди, че руското летище Милерово е престанало да съществува след Втората световна война, но е възстановено през януари 2014 година, точно преди окупацията на Крим.

"От датата става ясно, че тя е възстановена за анексирането на Крим, за по-нататъшната  окупация на полуострова. Още тогава Русия се готвеше за война с Украйна, това бяха финалните фази“, отбеляза експертът.

По думите му там са базирани различни самолети – МиГ-29, а по-късно Су-35, както и Су-30.