Сателитни снимки, публикувани от проекта "Схеми“, показват последствията от ракетната атака на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) по летище Саки в Крим.

На кадрите от 28 юли се вижда, че на една от частите на летището, където са базирани самолетите Су-30, са се появили тъмни петна, което може да означава пожар и/или експлозия.

Според журналисти разделителната способност на сателитното изображение все още не позволява да се оценят напълно последствията от удара.

На свой ред Генералният щаб на ВСУ потвърди, че подразделения на ракетните войски, във взаимодействие с други части на Силите за отбрана, в рамките на единен план, са нанесли удар по летище Саки.

"Това е едно от оперативните летища, които Русия използва за контрол на въздушното пространство, в частност на Черно море, и нанасяне на въздушни удари по украинска територия. Важно е да се отбележи, че летището е било пазено от "модерни“ руски системи за ПВО, които за пореден път не успяха да защитят важен военен обект на Руската федерация“, се казва в съобщението.