Русия активно увеличава производствения капацитет на своите военни заводи, това показва анализ на сателитни снимки, направен от анализатори на "Радио Свобода".

В публикацията на "Радио Свобода" се посочва, че това са предприятия, които произвеждат и ремонтират тактически и стратегически самолети, бойни хеликоптери, както и сглобяват ударни дронове и управляеми боеприпаси. Именно в такива заводи са забелязани промени. Сателитни изображения показват развитието на редица предприятия с военно и двойно предназначение, появата на нови хангари и работилници.

Казански авиационен завод

Това е авиационен завод на държавната корпорация "Ростех", разположен в близост до гражданското летище "Борисоглебск" в Казан. Но там се строят и ремонтират не само граждански самолети, но и стратегически бомбардировачи , от които Русия изстрелва ракети над Украйна.

По времето на СССР Казанският авиационен завод "Горбунов“ е едно от най-важните стратегически съоръжения, тъй като се занимава с производството и поддръжката на стратегически самолети от ядрената триада: Ту-16, Ту-22 ( всички модификации) и Ту-160. Тоест капацитетът на завода вече позволява  модернизация и ремонт на остатъците от Ту-22М3 и Ту-160, пише медията.

Тази година е построен нов голям хангар на територията на Казанския авиационен завод. Състои се от две обединени сгради, в които е разположен цех.

В руските медии се появява информация, че заводът и новите постройки ще се използват за нови граждански самолети Ту-214, но експертите смятат, че работилницата може също да ремонтира и модернизира стратегически бомбардировачи.

Иркутски авиационен завод

Авиационният завод в Иркутск е един от най-значимите центрове за производство на въздухоплавателни средства в Русия и по-специално изтребители Су-30 от всички модификации. Самолетите са най-популярните в руските ВВС. По данни на международното издание The Military Balance Руската федерация разполага с около 120 единици от гореизброените изтребители.

Според сателитните изображения на Maxar и Planet Labs, в периода от 2019 г. до 2021 г. на територията на завода са се появили разширения с достъп до пистата. Тази година завършва строителството на още едно подобно съоръжение. Вероятно втората сграда също ще бъде свързана с пистата.

Според експерти помещенията могат да се използват за ремонт на малки граждански самолети като Сухой Суперджет 100 и Су-30.

Уралски завод за гражданска авиация

Въпреки че самото име наименование показва, че заводът се занимава с гражданска авиация, всъщност това предприятие ремонтира двигатели и скоростни кутии, които могат да се използват във военни хеликоптери като Ми-2, Ми-8, Ми-24 и Ка-52 . Всички тези хеликоптери се използват активно от руската армия във войната срещу Украйна.

От края на 2021 г. Русия започна изграждането на нов голям цех с дължина до 145 метра и ширина 75 метра на територията на завода. Той също е завършена тази година.