На 24 юни Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) нанесоха ракетен удар срещу разположен на Кримския полуостров Център за далечна космическа комуникация на руснаците, като за целта военните на Киев използваха тактически ракети ATACMS американско производство, отбелязва изданието Newsweek.

Обектът на Въздушно-космическите сили на Руската федерация се намира в село Витино, област Саки. Украйна не е поела отговорност за удара, а руски официални лица все още не са коментирали атаката. Но Planet Labs, базирана в Калифорния глобална компания за изображения, публикува сателитни снимки на обекта от 20 май и 24 юни, които показват разрушенията в резултат на удара.

Според публично достъпни данни поразеният обект е руски космически радарен център, който е "важна военна част от руската космическа комуникационна и спътникова навигационна система“.

Центърът е един от трите комплекса, които са част от Евпаторийския център за дълбоки космически комуникации, който осигурява пилотирани и роботизирани космически полети.

Руските военни също използваха Центъра за космически комуникации на далечни разстояния, за да контролират групи от спътници, "предназначени да потискат комуникационните сигнали от вражеските спътници“.

Видеоклипове в социалните мрежи след атаките срещу Крим показват големи пожари във Витино и близо до руския център.