Сателитите на НАСА регистрираха пожар на руското военно летище в Липецк, който Въоръжените сили на Украйна удариха с дронове, пише Радио "Свобода".

"Пожарът в района на летището е регистриран от сателити на системата за проследяване на NASA FIRMS, които проследяват пожари на повърхността на Земята", твърди изданието.

От Радио "Свобода" посочват, че ВСУ са нанесли удар по Липецкия авиационен център, "структурно звено на ВВС на Русия, което се използва за обучение на летателен и инженерен състав на военни части, както и за разработване и внедряване на методи за бойно използване на авиационни комплекси".

В нощта на 9 август област Липецк е атакувана от БпЛА, съобщава се за силни експлозии. По-късно е посочено, че на военното летище е збухнал пожар. Заради детонация на боеприпаси местните власти обявиха евакуация на няколко населени места в региона.

В района е преустановено движението на градския транспорт и се наблюдават прекъсвания на електрозахранването.

Източници от СБУ (Службата за сигурност на Украйна) са потвърдили удара по летище "Липецк-2", в резултат на който са унищожени складове със 700 управляеми авиационни бомби.

От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна уточняват, че самолети Су-34, Су-35 и МиГ-31 са базирани на летище "Липецк". Резултатите от щетите се изясняват.