Бившият държавен глава на Франция Никола Саркози ще обжалва съдебно решение, което го осъди на шест месеца затвор по дело за превишаване на лимита за финансиране на кампанията му.

Жалбата ще бъде подадена във френския касационен съд. "Г-н Саркози е невинен. Той не знаеше нищо за тази схема“, увери адвокатът му Венсан Дери по LCI TV. "Той също така не е извършил никакви действия, които да позволят да бъде обвинен в нарушенията, в които е уличен“, допълни той.

Парижкият апелативен съд по-рано осъди Саркози на шест месеца затвор по делото за финансиране на предизборната му кампания през 2012 година. Освен това бившият президент получи още шест месеца лишаване от свобода условно. Така съдът смекчи наложеното му от първоинстанционния съд наказание от една година затвор.

През септември 2021 година първоинстанционният съд осъди Саркози по делото на година затвор, която да бъде изтърпяна извън затвора с електронна гривна. Той бе обвинен в превишаване на разрешения праг за финансиране на президентска кампания (22,5 милиона евро) с 18 милиона евро. Въпреки че Саркози отрече обвиненията и заяви, че не е знаел за превишението, съдът установи, че той "умишлено не е контролирал разходите“. Според съдиите той също така е "знаел размера на разходите“.