Настоящият държавен глава на Молдова Мая Санду получава 41,84% от гласовете на президентските избори, бившият главен прокурор Александър Стояногло - 26,35%.  Предварителните резултати бяха публикувани от Централната избирателна комисия (ЦИК) след обработка на 97,88% от протоколите, уточнява ТАСС.

Лидерът на "Нашата партия“ Ренато Усати затваря тройката с 13,77% от гласовете. Следват бившият лидер на Гагаузия Ирина Влах и бившият прокурор Виктория Фуртуна, които имат съответно 5,46% и 4,53%, следвани от бившите премиери Василий Тарлев (3,24%) и Йон Кику (2,09%).

Победител в изборите ще бъде кандидатът, който получи повече от половината гласове. Иначе на 3 ноември ще бъде организиран втори тур, в който ще участват двамата водачи от първия кръг на гласуването.

В същото време по отношение на референдума разликата между "за" и "против" европейската интеграция на Молдова се стеснява през последните няколко часа. Това се дължи на факта, че гласовете гражданите извън страната, в които преобладаващото мнозинство подкрепя европейската интеграция, са започнали активно да се отчитат. Следователно може да се каже, че засега резултатът от конституционния референдум в Молдова не може да бъде предвиден, допълва РБК-Украйна.