Испанският премиер Педро Санчес заяви, че се надява, че ЕС ще може да гарантира присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство до края на годината и добави че е важно европейският съвет да мисли стратегически, предаде Тanjug.

На съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел Санчес допълни, че е уверен, че по време на белгийското председателство на ЕС ще бъде постигнато споразумение между 27-те страни членки за финансова помощ за Украйна.

Коментарите на Педро Санчес за приемането на България и Румъния в Шенген идват на фона на съобщението от нидерландското министерство на правосъдието, че дава одобрението си България да се присъедини към Шенгенското пространство след продължителна съпротива.

По-рано през деня премиерът Николай Денков заяви от Брюксел, че очаква добри новини от Нидерландия за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство. 

Писмото на ниделандското правителство вече е изпратено до парламента в Хага, а гласуването се очаква да е следващата седмица. България чака заветното "да" от цели 12 години.

Австрия продължава да е против България да получи пълноправно членство, Виена е склонна на първо време да ни пусне само във "Въздушния Шенген".