Испанският премиер Педро Санчес e заявил пред председателя на Женералитета на Каталуния Пере Арагонес, че референдум за самоопределението на региона е "изключен", дори след като Социалистическата работническа партия на Санчес формира коалиция с каталунските сепаратистки партии в парламента, предаде Reuters.

"Нито една конституция в света не приема и не позволява отделянето на част от нейната държава. Никоя. Дори и този в Испания", е заявил Санчес в Барселона след срещата с Арагонес.

Пере Арагонес, на отделна пресконференция е коментирал, че провеждането на референдум е единственият "осъществим начин за разрешаване на политическия конфликт в страната".

Той е подчертал, че Санчес се е противопоставил на законопроекта за амнистия за каталунските сепаратисти, преди да се съгласи с него през ноември, в замяна на решаващата подкрепа от републиканската партия Esquire и другата сепаратистка партия Junts за съставяне на правителство.

Британската агенция припомня, че Санчес се противопоставя на независимостта на Каталуния, но подкрепя диалога с каталунските регионални власти за облекчаване на напрежението с богатия североизточен регион след неуспешния опит за независимост през 2017 г.

Санчес заяви, че испанското правителство иска да обсъди мерки за укрепване на каталунското самоуправление и да постигне споразумения, които насърчават оставането на Каталуния в рамките на Испания.

Испанското и каталунското правителство ще проведат среща за преговори през първото тримесечие на следващата година.