Стремежът на Украйна да се присъедини към ЕС ще бъде един от приоритетите на испанското председателство на Съвета на ЕС, е заявил испанският премиер Педро Санчес при посещението си в Киев, предава европейската редакция на Politicо.

"Испания потвърждава ангажимента си да работи с Украйна, тъй като тя напредва в изпълнението на условията за присъединяването си към ЕС“, се посочва в съвместно изявление на Санчес и украинския президент Володимир Зеленски, публикувано на 1 юли.

Санчес е на посещение в Киев, за да се срещне с украинския президент в символична визита, която се провежда когато Испания официално пое юздите на председателството на Съвета на ЕС за следващите шест месеца.

"Войната в Украйна ще бъде един от големите приоритети на нашето председателство, като фокусът е върху гарантирането на единството между всички държави-членки“, е подчертал Санчес на Европейския съвет в Брюксел предния ден.

Все още предстои да се види дали Санчес ще остане на власт след изборите, насрочени за 23 юли, като последните социологически проучвания, публикувани от вестник El Mundo, показват, че испанската консервативна "Народна партия" (НП) подобрява шансовете си да контролира долната камара на парламента, пише Politicо.

Според последното проучване НП може да получи до 143 места в 350-членната долна камара, докато "Социалистическата работническа партия" на Санчес се очаква да получи до 105 места. Тъй като НП вероятно ще сформира съюз с крайнодесния Vox, проучването е прогнозирало, че дясната коалиция е на път да спечели абсолютно мнозинство, което ще изисква минимум 176 места.

Междувременно Зеленски наложи 10-годишни санкции на близо 200 лица - предимно руснаци - и 291 фирми, съобщи руската информационна агенция ТАСС. Санкциите срещу юридически лица са насочени не само към руски, но и към беларуски, грузински и казахстански компании, обвинени в поддържане или възстановяване на връзки с Москва.