НАТО отново разположи самолети на Системата за въздушно предупреждение и контрол (AWACS) над Полша, за да наблюдават небето над Украйна.

Както пише UK Defense Journal, от Алианса обясняват, че разполагането ще подкрепи засиленото присъствие на НАТО в региона и ще наблюдава руската военна дейност.

"Официално всички събрани разузнавателни данни се изпращат само до страните от НАТО, но всеки знае, че някои от тези страни бързо споделят информация с Украйна, което им позволява да противодействат на предстоящи атаки. Западното разузнаване дава на Украйна възможността да реагира малко по-бързо“, казва неназован бивш офицер от Кралските военновъздушни сили.

"Тъй като незаконната война на Русия в Украйна продължава да застрашава мира и сигурността в Европа, не трябва да има съмнение относно решимостта на НАТО да защитава всеки сантиметър от територията на Алианса“, подчерта говорителят на НАТО Оана Лунгеску по време на подобно разполагане миналата година.

"Нашият AWACS може да открива самолети на стотици километри, което ги прави ключов актив за възпиране и отбрана на НАТО“, добави тя.

В отговор на войната в Украйна НАТО увеличи въздушното си присъствие в Източна Европа с допълнителни изтребители, самолети за наблюдение и танкери.

От февруари 2022 г. системите на НАТО AWACS извършват редовни патрули над Източна Европа и региона на Балтийско море за проследяване на руски военни самолети близо до границите на НАТО.