"Руската федерация отново атакува Украйна (на 29 декември) със стратегически бомбардировачи Ту-22МС с голям обсег на действие. Основната заплаха е, че те изстрелват свръхзвукови ракети като Х-22, които украинската противовъздушна отбрана никога не е прихващала". Това пише РБК-Украйна в обширна статия за бомбардировачите Ту-22МС, базирана на данни от Defence Express.

Сляп убиец: основното за ракетата Х-22

Масираната ракетна атака по украинските градове е съпроводена с изстрелване на ракети Х-101/Х555, балистични ракети "Кинжал" и ракети С-300/С-400, преработени за поразяване на наземни цели. Освен това около 05:00 ч. (съвпада с българското време) руснаците вдигнаха във въздуха бомбардировачи Ту-22М3 с далечен обсег на действие, които изстреляха осем крилати ракети Х-22/Х-32 по посока на северните и централните райони.

Общо 114 цели от общо 158 са свалени - това са ракети и ударни безпилотни самолети тип "Шахед". Украинските военновъздушни сили не съобщават за прехващане на ракети Х-22/Х-32.

В следобедните часове самолетите Ту-22М3 отново изстреляха няколко ракети. Резултатът от тази атака все още не е известен.

Какво е известно за самолета Ту-22М3

Самолетите от семейството Ту-22М (по класификацията на НАТО - Backfire) са съветски и руски стратегически бомбардировачи с голям обсег на действие - ракетоносци с променлива геометрия на крилата.

Работата по проекта започва през 1965 г., когато тенденциите в областта на бойното приложение показват ниската ефективност на еднорежимните свръхзвукови тежки бомбардировачи. Появява се необходимост от многорежимни самолети, способни да изпълняват задачи в широк диапазон от скорости и височини. Това можело да бъде постигнато чрез използване на крило с променлива стреловидност по време на полет.

Първият Ту-22М0 се появява към средата на 1969 г., като до края на 1972 г. са построени 9 единици. Но по време на летателните изпитания става ясно, че основните летателни характеристики са по-лоши от тези на предшественика му. И през декември 1969 г. е взето решение за модернизация до Ту-22М1. Във въоръжението той така и не е приет, защото е решено да се построи серия Ту-22М2.

Сегашната версия - Ту-22М3 - се появява в средата на 70-те години. В тази модификация са монтирани по-мощни и икономични двигатели. Променена е конструкцията на въздухозаборните канали - всмукателното устройство с вертикален клиновиден панел е преработено в хоризонтално. Други усъвършенствания се отнасяха до системата за електрозахранване.

Новият самолет извършва първия си полет през юни 1977 г., а серийното му производство е завършено през 1993 г. През това време са построени 268 единици Ту-22М3.

Днес не е известно колко точно изправни Ту-22М3 има Руската федерация. Според някои експерти цифрата е не повече от 60 единици, като само половината от тях са в състояние на бойна готовност.

След разпадането на СССР Украйна получава 22 самолета Ту-22М2 и 60 самолета Ту-22М3. По-късно 19 от тях са предадени на Русия, четири са оставени за музейни експозиции, а останалите са използвани.

Особености и характеристики на самолета за ядрена война

Ту-22М3 е създаден за водене на ядрена война. Свръхзвуковият бомбардировач е трябвало да пусне три свръхзвукови ракети Х-22, например по американски самолетоносач от разстояние по-малко от 600 км.

Ракетата Х-22 се предлагала основно в ядрен вариант и имала голям марж на грешка. При условие обаче, че се насочва към голяма цел, кръговото отклонение от 200-300 метра не е от значение и гарантира 100% поражение. За удари срещу Украйна се използват ракети с високоексплозивни (неядрени) бойни глави.

Освен това самолетът може да носи до 12 тона свободно падащи бомби и едновременно да изстрелва крилати ракети. Според различни оценки един залп може да покрие площ, равна на 35 футболни игрища.

Други характеристики:

дължина - 42 метра

височина - 11 метра

размах на крилата - от 23,3 до 34,3 метра (в зависимост от ъгъла на завиване)

тегло при излитане - 112 тона

максимална скорост - 2300 км/ч

практически таван - 13 300 метра

далечина на полета - 6 800 км

екипаж - 4 души

Ракетите с далечен обсег позволяват на Ту-22М3 да нанася удари, без да попада в обсега на украинската противовъздушна отбрана. И това е най-важният проблем. Всъщност самолетите са извън обсега на действие, въпреки че все пак е имало случаи на поразяване на самолети.

По-специално, на 5 декември 2022 г. в резултат на удар с дрон по летище "Дягилево" (западни покрайнини на Рязан) е повреден Ту-22М3.

Сляп убиец: основното за ракетата Х-22

Ракетата Х-22 е единствената за Ту-22М3, която е подходяща за нанасяне на удари по наземни цели. Тя има изключително ограничени възможности, тъй като е разработена като противокорабна още в средата на миналия век.

Както пише Defense Express, за насочване Х-22 използва радарна глава за самонасочване, която много слабо "вижда" наземни обекти. Затова типична цел за нея може да бъде мост или големи сгради.

Например през май 2022 г. тя взривява Дома на културата в Лозовая, Харковска област.

Сградата е била най-радиоконтактната в района, защото се е отличавала от останалите. Масата на бойната глава от 900-1000 кг причинява широкообхватни разрушения.

Прихващането на ракетата е много трудно. Първоначално тя се издига на височина 22,5 км, ускорява се до Мах 4 (над 4000 км/ч) и атакува под ъгъл със скорост Мах 2 (над 2000 км/ч) в крайната част. Далечината на изстрелване е до 600 км, но зависи от способността на радиолокационната станция на Ту-22М3 да различи целта.

Освен това съществува модификация Х-22 без радиолокационна ГСН, за чиято точност на паспорта се счита попадение в квадрат с размери 10 на 10 км. По този начин използването на Х-22 за нанасяне на удари по наземни цели показва изчерпване на запасите от високоточни ракети в Русия.

След една от летните атаки говорителят на ВВС Юрий Игнат заяви, че Х-22 летят със свръхзвукова скорост и навлизат в целта по балистична траектория, което ги прави трудни за прехващане.

"Нито една от ракетите Х-22 не е унищожена нито веднъж, не само днес", заяви той в средата на август.

Има информация и за модернизацията на ракетата. По-специално, през 2016 г. Руската федерация получава версия на Х-32 с по-голям обсег и подобрена точност.

"Това е модернизирана Х-22. Въпросът е колко от тях се оказа, че са произведени. Но фактът, че те вече са използвани, това е сигурно", отбеляза Игнат.

С ракетите Х-22 се свързва една от най-трагичните страници на руско-украинската война. Първите съобщения за тяхното използване се появяват през пролетта на 2022 г. По-специално, през май са атакувани търговският център "Ривиера" край Одеса и петролната рафинерия "Кременчуг".