Самолет на турската гражданска авиация, превозвал туристи от Осло, е навлязъл във въздушното пространство на Украйна, предава NRK, като уточнява, че инцидентът се е случил на 25 юли.

Airbus A320-200 на турската авиокомпания BBN Airlines е следвал маршут от норвежската столица за Анталия и проникването му във затвореното за граждански полети украинско въздушно пространство е регистрирано на сайта Flightradar24.

Съобщава се, че два часа след излитането си машината се е отклонила от зададения курс и е прелетял на границата на Закарпатска и Черновицка област в Украйна, след което е продължил във въздушното пространство на Румъния. BBN Airlines потвърди, че на 25 юли техен самолет е променил зададения маршрут поради наближаваща буря.

"Ние разбираме безпокойството, което този инцидент предизвиква, и гарантираме, че активно ще предприемем мерки за предотвратяване на подобни инциденти“, увери говорител на авиокомпанията.

От началото на войната въздушното пространство на Украйна е затворено за граждански самолети. Оттогава насам обаче са регистрирани няколко случая на нарушаване на международната забрана.