Пътнически самолет със 165 души на борда кацна аварийно на поле в Новосибирска област на Русия, като екипажът успява да запази живота и здравето на всеки един пасажер. Това съобщи новосибирският губернатор Андрей Травинко в Telegram, предават руските медии.

"Днес в 09:44 ч. (в 5:44 ч.българско време) в район Убински на Новосибирска област самолет на Уралските авиолинии, летящ от Сочи за Омск, кацна аварийно на земята. На борда имаше 170 души , сред които 23 деца. По предварителна информация няма пострадали, пътниците са евакуирани, няма регистрирани пожари“, заяви той.

Марката на самолета е Airbus A320. На мястото на кацането работят спасители.

Федералната агенция за въздушен транспорт уточни, че на борда на самолета е имало 159 пътници и 6-членен екипаж.

Съобщава се, че е установена връзка с екипажа, всички пасажери са настанени в най-близкото село. По предварителни данни никой не е потърсил медицинска помощ.

Съобщава се, че самолетът е кацнал на избрана от въздуха площадка близо до село Каменка (на около 180 км от Новосибирск).

Фактите:

самолетът подава сигнал за тревога и иска кацане на летище Новосибирск;

самолетът има проблеми с хидравликата и има опасения, че спирачките ще се повредят при кацане на алтернативно летище;

екипажът решава да кацне на земята извън летището;

регионалните власти заявиха, че екипажът е поискал кацане в Новосибирск поради факта, че там има необходима база за ремонт;

сред пътниците има 23 деца;

няма наранявания, но няколко пътника се нуждаят от медицинска помощ: двама поради високо кръвно налягане и пристъп на бронхиална астма, други двама са изпратени на рентгенова снимка с предварителна диагноза натъртване;

фюзелажът на самолета не е разрушен, няма пожар, хората се евакуират от него самостоятелно по стълбите;

Следственият комитет образува дело за нарушение на правилата за безопасност на движението и експлоатацията на въздушния транспорт;

авиокомпанията разследва обстоятелствата на инцидента;

***

След нахлуването на руските войски в Украйна през февруари 2022 г., Съединените щати, Европейският съюз и няколко други държави наложиха ограничения върху полетите на руски авиокомпании.Европейският съюз също забрани износа за Русия на стоки и технологии, използвани в авиационния и космическия сектор.

През декември 2022 г. руското правителство разреши премахването на резервни части от някои самолети за ремонт на други, както и инсталирането на неоригинални чужди части на чуждестранни самолети, останали в Руската федерация.

През февруари руските въздушни превозвачи поискаха от регулаторите да разрешат в изключителни случаи увеличаване на интервалите на обслужване за западни самолети.

Към април флотът на най-голямата руска компания Аерофлот се състои от 178 самолета, произведени от Airbus и Boeing.

През април Аерофлот, на фона на западните санкции, изпрати свои самолети в Иран за ремонт за първи път в историята.