През последното десетилетие Китай е придобил контрол над глобална мрежа от пристанища, обхващаща "всеки океан и всеки континент“, а САЩ и техните съюзници са все по-загрижени за потенциалните военни последици от подобно разширяване, отбелязват в редакцията на американския вестник The Washington Post.

"Преди 10 години китайският президент Си Дзинпин стартира инициативата за морски "Път на коприната“, насочена към подобряване на достъпа на Пекин до световните пазари чрез инвестиции в транспортна инфраструктура... Китай вече спечели значителен дял от мрежата от глобални пристанища, които играят централна роля в глобалната търговия и свободата на корабоплаването. Въпреки че заявената цел на инвестицията е била търговска, САЩ и техните съюзници са все по-загрижени за потенциалните военни последици“, обяснява изданието.

От редакцията припомнят, че когато Си Дзинпин обяви стратегията си преди десетилетие, Китай имаше дялове в 44 пристанища по света. Сега, според изданието, Китай притежава или управлява пристанища и терминали в почти 100 пристанища в повече от 50 държави, "покриващи всички океани и всички континенти“. Отбелязва се, че по-голямата част от инвестициите идват от компании, собственост на китайското правителство, "ефективно превръщайки Пекин и Китайската комунистическа партия в най-големия оператор на пристанищата, които са в центъра на глобалните вериги за доставки“.

Анализатори, цитирани от изданието, твърдят, че подобна експанзия е от решаващо значение за икономическата мощ на Китай, както и че би имала сериозни военни последици.

По думите им инвестицията предоставя на Пекин "прозорец към бизнес отношенията между конкурентите“ и може да се използва, за да помогне на Китай да защити маршрутите си за доставки, както и да наблюдава движенията на американския военен персонал. The Washington Post твърди, че военни кораби на азиатската вече акостират в пристанищата, които са "притежавани от Китай“.

"Без военноморско присъствие в Индийския океан преди две десетилетия, Китай сега поддържа шест до осем военни кораба в региона във всеки един момент“, алармират официални лица от Вашингтон.

Американски служители също отбелязват, че интересите на Китай в пристанищата в Персийския залив и Червено море "се простират отвъд чисто търговските“. Те твърдят, че много от тях са разположени на стратегически места с интензивен корабен трафик, където пътищата са тесни и плавателните съдове са потенциално уязвими.

В допълнение се отбелязва, че Китай вече контролира или е направил големи инвестиции в повече от 20 пристанища в Европа, "което му дава значително влияние върху маршрутите за доставка на континента“. Освен това много от тях служат като жизненоважни логистични и транзитни точки за НАТО и ВМС на САЩ.