Само 37% от американците одобряват подхода на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън към палестинско-израелския конфликт, докато една четвърт от жителите на САЩ смятат, че военните действия на Израел в Ивицата Газа са отишли ​​"твърде далеч“ и са непропорционални. Това се съобщава в проучване, проведено в края на ноември - началото на декември от The Wall Street Journal.

"Президентът Байдън получи ниски оценки за отговора си на войната, като 37% заявиха, че одобряват подхода му към конфликта“, отбелязва изданието.

Посочва се, че подобни ниски резултати съответстват на общия рейтинг на одобрение на Байдън, който е "в най-ниската точка от неговото президентство“.

Според проучването 55% от респондентите вярват, че Израел предприема военни действия, необходими за защита и предотвратяване на нова атака на ХАМАС, докато 25% от респондентите казват, че военните действия на Израел са непропорционални и са отишли ​​твърде далеч.

Анкетата на The Wall Street Journal е проведена от 29 ноември до 4 декември 2023 г. сред 1500 пълнолетни американци. Проучването има допустима грешка от 2,5 процентни пункта.

По-рано беше съобщено, че според проучването Reagan National Defense Survey, само 36% от американците напълно или донякъде се доверяват на ръководителя на Белия дом.