Властите в Гърция предупредиха за предстояща едноседмична гореща вълна през летния туристически сезон, с висок риск от опасни горски пожари, пише Kathimerini.

Министерството на гражданската защита и изменението на климата обяви, че югозападните ветрове от Африка ще донесат температури, понякога надвишаващи 40C поне до 19 юли.

Новата гореща вълна идва след най-горещия юни, регистриран в Гърция, според предварителните данни на метеорологичните служби.

Хората са посъветвани да носят леки дрехи, да пият много вода и да избягват дългите преходи през най-горещата част от деня. През юни няколко туристи бяха намерени мъртви на гръцките острови, след като тръгнаха на дълги разходки.

Вътрешността на континентална Гърция (главно на запад и север) и островите в Източното Егейско море ще бъдат с най-високи температури.

В крайбрежните райони на континента максималните температури ще бъдат с 2-4 градуса по-ниски от морския бриз.

В събота максималната температура в Атика ще бъде 38-39C; 37-39C в Македония, Тракия и Епир и 40-41C на места в Централна Македония, 38-40 и до 41C в някои части на Централна Гърция, Тесалия и Пелопонес; 36-38C в Йонийско море, Източно Егейско море, Додеканезите и Южен Крит; и 33-35C в останалата част на островната държава.

В неделя най-горещо ще бъде в западните, северните, източните райони на Егейско море и Додеканезите.

Очаква се пикът на температурите да е в средата на следващата седмица.

Службата предупреди, че голяма част от страната ще претърпи силен термичен стрес през седмицата.

Министерството на гражданската защита предупреди за много висок риск в петък и събота. Властите описаха това лято като най-опасното през последните 20 години за горски пожари, след необичайно бездъждовна зима и пролет, които оставиха растителността и горите сухи като прах.

Три пожара избухнаха в петък в Северна Гърция, но два от тях бяха бързо овладени.

Пожарникарите, подкрепени това лято от дронове и подсилен флот от самолети за водно бомбардиране, са се справили с повече от 2000 горски пожара от началото на юни. Повечето бяха овладени малко след като избухнаха, което ограничи щетите на сгради или имущество.