Изследване разкрива защо жените често излизат от фризьорските салони с по-къса коса, отколкото би им се искало. Оказва се, че фризьорките са склонни да подстригват по-късо косите на клиентки, които смятат за свои конкурентки, съобщава вестник BILD.

Проучването е проведено сред 450 представителки на нежния пол. Те били попитани каква дължина от косата на хипотетични клиентки биха отрязали, ако бяха фризьорки. При оценката на отговорите са били взети предвид привлекателността на потенциалните клиентки и състоянието на косата им. Жените също са били попитани как биха оценили себе си по отношение на привлекателност, сексуално поведение и конкурентоспособност. Или с други думи да отговорят на въпроса: "Колко сте завистлива?“.

Оказа се, че колкото по-ревниви и сексуално конкурентни се оценяват жените, толкова повече коса искат да отрежат на клиентките си – дори ако те ясно са заявили обратното си желание – да бъде подстригана минимална дължина.

Ефектът бил дори по-силен, ако жените оценявали клиентките си като привлекателни поне колкото са те самите.

Изследователите предполагат, че това поведение е несъзнателен "саботаж“ в хода на сексуална конкуренция – дори в отсъствието на потенциални партньори.