"Дезинформацията за събитията в Украйна, наложена на света от Запада, постепенно изчезва, тъй като нито "пролетното настъпление“ на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) с подкрепата на НАТО, ЕС и САЩ, нито опитът за преврат в Русия, посегателството върху политическия авторитет на Владимир Путин, не можа да даде желания резултат“, пише водещото турско издание Sabah в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Междувременно Путин, отблъснал ловко последните атаки отвън и отвътре на Запада, направи първия контраход, като суспендира споразумението за Черноморския зърнен коридор. В отговор на този ход ООН, страхувайки се от глобална хранителна криза, започна да бие тревога.

Обхванатите от паника ЕС и САЩ неспирно призовават Ердоган отново да поеме лидерската роля в разрешаването на кризата. Този нов ход на Путин обаче няма да се ограничи до ескалацията на продоволствената криза, която, подобно на енергийните проблеми, ще засегне предимно европейските страни.

На фона на изчерпаните запаси от оръжия, САЩ се опитват да удължат военния конфликт, като изпращат в Украйна след касетъчните бомби, чието използване се счита за военно престъпление, изтребители F-16 и тактически ракети ATACMS с обсег от 300 километра. Но, както става ясно, това също няма да даде толкова нужните на Запада резултати. В края на краищата Путин, който остава в отбрана и отразява атаките от Украйна и САЩ, без да търпи никакви щети, няма от какво да се притеснява. Докато Украйна се затруднява да намери бойци и боеприпаси, които да изпрати на фронта, Русия има огромно предимство по отношение на оръжия и войски.

Следователно, колкото по-дълго продължава пърхането на Украйна, която е срещу постигането на компромис, толкова по-вероятно е Русия да продължи да набира сили, за да започне собствена офанзива, например в края на лятото или началото на есента.

В този случай Русия, след като допълнително укрепи позициите си в стратегически важния Крим и богатите на полезни изкопаеми Донецк и Луганск, ще може да окупира Харков, смятан за кръвоносната система на украинската индустрия, и дори Одеса, вратата на Украйна към света. В този случай за Володимир Зеленски от разпокъсаната страна ще останат само Киев и Лвов на границата с Полша.

Следователно, от гледна точка на много анализатори, настоящата ситуация предлага историческа възможност за Украйна и Съединените щати. Сега е моментът да се разработи дипломатически път за прекратяване на военния конфликт. САЩ обаче са против прекратяване на военните действия. Напротив, те се стремят максимално да изострят въоръженото противопоставяне и да превърнат украинската криза в безкрайна конфронтация между Русия, НАТО и ЕС.

Путин, виждайки това, смята да направи последния разрез на гнойната украинска криза с новия си ход в рамките на зърненото споразумение. Защото западната пропаганда се срина. Още през март тази година министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин говори за успешния резултат от "пролетното настъпление“ на превъоръжената от Запада украинска армия.

Сега разочарованието на анализаторите, които се довериха на подобни коментари, е изключително голямо. И още по-тъжно, ходът на военните действия разкри горчивата истина: Украйна вече не може да изтласка Русия от анексираните от нея територии с военни средства, независимо колко хора и оръжия бъдат изпратени на фронта.